CEVAP
Adama caiz olup da, hanıma haram olan, hanıma caiz olup da, adama haram olan şeyler çoktur. Adama caiz olup, hanıma caiz olmayanlara örnek verelim:
1- Kaşlarını inceltmek, hanıma haramdır, adama ise, kaşlarını düzeltmesi caizdir. (Hindiyye)
Allahü teâlânın yaratmasını değişiklik yapmak haramdır. Eğer kadının sakalı biterse, onu yok etmesi haram olmaz. Kadının, kocasına yada başkalarına güzel görünmek için, yaratılışındaki bir şeyi çoğaltması, eklemesi yada azaltması caiz değildir. Kaşlarının arasındaki tüyleri alabilir. (Berika)
Bir hadiste buyuruluyor ki: (Kaşlarını cımbız yada başka bir âletle alanlar, yüzlerine güzellik vermek için yanaklarını çizerek Tanrı’ın kendilerine verdiği şekli değiştirenler lânetlenmiştir.) [Buharî]
Kadının biri, (Ya Resulallah, evli kızımın hastalık sebebiyle saçları döküldü. İğreti bir saç takmam uygun mudur?) diye sorunca, Resulullah efendimiz, (Hak teâlâ, iğreti saç takanı ve taktıranı lânetlemiştir) buyurdu. (Müslim)
Kadının, insan saçını, kendi saçı arasına örerek birleştirmeyip de, kendi saçına iplikle, bez şeritle bağlamasının ve hayvan kılları eklemenin haram olmadığı İbni Âbidin’de, Hadika’da ve Fetava-i kübra’da yazılıdır. İnsan ve hayvan kılından ve naylon şeklinde ipliklerden yapılmış olan, peruk denilen takma saçları kullanmanın caiz olduğu anlaşılıyorsa da, gereksinim ile ziyneti birbirine karıştırmamalı. İhtiyaç için caiz olan şeyi, süs, gösteriş için takmak caiz değildir. Erkekler içinde başını açmak zarureti olduğu vakit, kadının başını ve kendi saçlarını perukla örtmesi caiz ve lazım olur. Fakirlik olunca, avret yerlerini mümkün olan her şeyle örtmek gerekir. Günahı yalnız saçını vermiş olana ve bakanadır. Peruk takarak sokağa çıkmak, yoksulluk olmadan caiz değildir; şundan dolayı bayanların yabancılara süslenmeleri haramdır. (S.Ebediyye)
2- Kürklü, alımlı elbise giyerek, ziynetlerini göstererek sokağa çıkmak, hanıma caiz değil, fakat adama caizdir. (S.Ebediyye)
3- Koku sürünüp sokağa çıkmak, hanıma ne niyetle olursa olsun caiz değil, fakat adama sünnete uymak niyetiyle caizdir. (Hindiyye)
Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki: (Hanım sokağa çıkarken koku sürünmesin.) [Müslim]
Hanıma caiz olup, adama caiz olmayanlara örnek:
1- İpek ve altın, yabancı erkeklere göstermemek şartıyla hanıma caiz, adam için ise, hiç kimseye göstermese de, ipek ve altın yüzük haramdır. (Tahavi)
Bir hadis-i şerifte, (Altın ve ipek, hanıma helâl, adama ise haramdır) buyuruldu. (Taberanî)
2- Küpe, bilezik, kolye şeklinde takılar da yabancı erkeklere göstermemek şartıyla hanıma caiz, adamın ise bu tarz şeyleri takarak hanımefendilere benzemesi haramdır. (Redd-ül muhtar)
Kaşları almak
Sual: (Kaşları aldırmak bir uygunsuzluğu düzeltmek için yapılırsa adam olsun hanım olsun fark etmez caiz olur) deniyor. Adam ve hanım için bu değişik değil mi?
CEVAP
Adam ve hanım için farklıdır. Adamların cemal için peruk takmaları caiz, bayanların zaruretsiz peruk takmaları yasaklanmıştır.
Cemal, çirkinliği gidermek, vakar sahibi olmak ve şükretmek için, nimeti göstermek anlama gelir.
Adamların cemal niyetiyle şık ve süslü giyinmeleri caiz, bayanların, süslü giyinmeleri yasaktır. Adamların cemal niyetiyle kaşlarını düzeltmeleri caiz, bayanların kaşlarını almaları yasaklanmıştır. Adam kürklü palto giyebilir, hanım kürklü manto giyemez. Adam gümüş yüzük takabilir, hanım gümüş de takamaz. Adam çizme giyebilir, hanım giyemez. Kısacası, hanım, hiçbir ziynetini yabancıya gösteremez, yalnız evinde kullanabilir.