CEVAP
Dinimizde, gayrimüslimlerle alışveriş yapmak yasak değildir. Peygamber efendimiz de yapmıştır.
Kâfirler, Müslümanlardan elde etmiş olduğu kârla, Müslümanların zararına olan işler yapabilir, İslamiyete aykırı karikatürler yapabilirler, hatta Müslümanları öldürebilirler. Buna bakarak, onların ürünlerini kullanmaya haram denmez.
Bugün neredeyse yediğimiz yada kullandığımız her ürünün, gayrimüslim şirketleriyle ilgisi vardır. Hammaddesi yada bir parçası onlardandır veya orada üretilmiştir. Bunlara saygınlık edilirse, neredeyse her şeye haram denmiş olur. Bu şekilde şayialara saygınlık etmemelidir.
İslam âlimleri, Müslümanları sıkıntıya sokmayı da, fitneye dâhil etmişlerdir. Şu demek oluyor ki Müslümanları şüpheye, sıkıntıya sokmak, huzursuz etmek de, fitne olur.
Dinimiz, gıdaların temiz mi, necis mi bulunduğunu araştırmak gerekmediğini bildirmektedir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Kâfirlerin yiyecek ve içeceklerinden sakınmak, ihtiyat değildir; bu halden kurtulmak ihtiyattır. (3/22)
Temizlikte titiz hareket etmek bile yasaklanmıştır. % 99 bile olsa, % 100 kati bilmeden, yiyeceklerimizde necaset var demek, fazlaca yanlıştır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Bir vakit gelecek, insanoğlu temizlikte fazla titiz hareket edecek, [vesveseye düşerek] dinde haddi aşacaklardır.) [Ebu Davud]