Sual: Bir arsa, bir bahçe satılmış olduğu vakit, içinde bulunan ağaçlar yada bina da satılmış olur mu?
Yanıt: Bir arsa satılınca, içindeki binalar, anahtarlar da satılmış olur. Bir bahçe satılınca, içindeki ağaçlar da satılmış olur. Tarla satılınca, içindeki ekini, ağaç satılınca meyvesi, ev satılınca eşyası satılmış olmaz. Bayi, satıcı, ekini ve meyveyi, eşyayı toplayıp tahliye etmeye zorunlu olur. Ekini ile, meyvesi ile derse, böylece satılmış olur. Bir ağacın tam belirmiş meyvesini yiyecek halde olmasa bile satmak caizdir. Müşteri derhal toplar. Ağaçta kalmasını isterse, bey, alışveriş fasit olur. Müşteri istemez, fakat bayi, satıcı izin verirse, iyi olur.
Sual: Bir tarla satın aldım. Tarlanın içinde ekin ve öteki ürünler var. Bu tarz şeyleri ben kullanabilir miyim?
CEVAP
Tarla satılınca, içindeki ekini de satılmış olmaz. İçindeki ürünleri derhal toplaması gerekir. Eğer (ekini ile beraber) diye satış yapılmış ise, ekini de satılmış olur.
Sual: Birinin bahçesine arılar gelip bal yapsa, bu bal, bahçe sahibinin mi olur?
Yanıt: Bir bahçede kuş yavrulasa yada yumurtlasa yada sahipsiz hayvan girse, bunlar alanın olup, bahçe sahibinin olmaz. Bahçe sahibi görüp, kapıyı kapatırsa onun olur. Bir yerde şeker yada para atılsa, kimin üzerine düşerse onun olur. Bir bahçeye arılar gelip bal yapsa yada ağaç çıksa yada sular kum getirip yığsa, bahçe sahibinin olur.
Bir önceki yazımız olan Rızkın mahiyeti başlıklı makalemizde mahiyeti hakkında bilgiler verilmektedir.