CEVAP
Evet, o mümin, fena olsa da, şahitler bu iyidir derse, Allahü teâlâ onları utangaç etmez, onun fena işlerini bilmiş olduğu hâlde, sırf Müslümanların iyi demesinden dolayı affeder. O hâlde, iyi arkadaşlarımızı çoğaltmalı ve iyilerle birlikte olmaya çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(İyiliğine dört Müslümanın şahitlik etmiş olduğu mümini Allahü teâlâ Cennete koyar.) [Buhari]
(Bir Müslümanın iyi olduğuna dört komşusu şahitlik ederse, Allahü teâlâ, “Ben sizin şahitliğinizi kabul ettim. Onun bilmediğiniz [kötü] şeylerini de affettim” buyurur.) [Ebu Ya’la]
(Bir müminin cenazesinde, kırk Müslüman bulunursa, Allahü teâlâ o kırk kişiyi bu Müslümana şefaatçi kılar.) [Müslim]
İmam-ı Şafii hazretleri de, (Kırk Müslümanın içinde evliya bir zat bulunur. Evliyanın duası makbuldür) buyuruyor. İyilerin arasındaki fena de kurtulur. Bir hadis-i şerif meali:
(Melekler, Tanrı’ı ananlarla karşılaşır. Allahü teâlâ meleklere, “Tanık olun, bu tarz şeyleri affettim” buyurur. Melekler, “İçlerinde başka bir iş için gelen fena biri var. Onu da mı affettin yâ Rabbi?” derler. Tanrı, “Evet, onu da affettim. İyilerle birlikte olan fena olmaz” buyurur.) [Buhari, Müslim]
Muhammed Masum hazretleri de buyuruyor ki: Allahü teâlânın sevgili kullarını tanıyıp sevenler, her ne kadar pervasız ve lüzumlu edeplerden uzak olsalar da, azizdir. (1/88)
İyilerin arasına giren birçok ajanın hidayete kavuştuğu fazlaca işitilmiştir. Allahü teâlâ bir topluluğu affedince, içlerindeki kötüleri ayırmaz, onları da affeder. Bir hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, bir topluluğa rahmet edince, içindeki fena olanı ayırmaktan hayâ eder) buyurulmuştur. (Ebu-ş-şeyh)
Bir önceki yazımız olan Akrabayı ziyaret başlıklı makalemizde akrabay ve ziyaret hakkında bilgiler verilmektedir.