Anasayfa » Ahlak bilgileri » Sır saklamak

Sır saklamak

Sual: Sır saklamanın önemi nedir?
CEVAP
Sır, gizli saklı kalması ve her insana söylenmemesi ihtiyaç duyulan şeydir. Başkaları duyunca, ya utangaç oluruz yada o işi başaramayız. Bu bakımdan sır saklamak, başarının mühim sebeplerinden biridir. Sır sayılabilecek işler gizli saklı tutulmalıdır.

Bir oldukça devlet adamı, başarılarının en önemli sebebinin sır saklamak bulunduğunu bildirmişlerdir.
Padişahlar daima öyleki bir yol tutmuşlar ve öyleki yaşam sürmüşlerdir ki, gizemini asla kimse, hatta hanımları da bilmezdi. Fatih Sultan Mehmet Hanın, “Yapacağım işleri, sakalımın bir kılı bile bilse, onu kopartırım” söylediği meşhurdur.

Sırrını söyleyen çoğun pişman olur. İnsan, söylemediği sözün hakimi, söylediği sözün mahkumudur. Hepimiz kolay sır saklayamaz.

Hikmet ehli diyor ki:
Sır, insanoğlunun esiridir. Açıklayınca, insan ona tutsak olur.
Sırrını asla hiç kimseye söyleme! Akıllıya söylersen, seni zelil görür. Ahmağa söylersen, başkalarına söyleyerek sana hıyanet eder.

Sırrını söylersen, senin kendi gönlüne sığmadı anlamına gelir. Başkasının gönlüne sığmasını iyi mi beklersin? Kendi sırrına senin gönlün dar gelirse, başkasının gönlü geniş gelir diye asla bekleme. Otur kendini ayıpla!

Akıllı kimse, sır küpüdür.
Sırrını anlatmanı isteyene, sırrını söyleme, sırrını ifşa eder.
Ahmağın kalbi ağzında, akıllının dili kalbindedir. [Yani ahmak sır saklayamaz, akıllı sırrı ifşa etmez.]Bir kişiye söylenen sır, sırlıktan çıkar.
Açma sırrını dostuna, [dostunun da dostu vardır] o da söyler dostuna.

Kerem sahibi ile, aran açılsa bile,
İyiliğini söyler, kötülüğünü gizler.
Kötülere ulaşınca, dostluk sona erince,
İyiliğini gizler, kötülüğünü söyler.

Sırrı gizleyebilen insan, oldukça azca olduğundan, sırrımızı başkalarına söylememiz uygun olmaz. Başkalarının bizlere söylediği gizli saklı şeylerini de, adeta unutmalıyız, asla hiç kimseye söylememeliyiz! Cenab-ı Hakkın bir adı de Settardır. Ayıpları, çirkin işleri gizler. İnsanların ayıplarını gizleyen kulunu da sever. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Arkadaşının aybını gizleyen, bir ölüyü diriltmiş şeklinde sevap kazanır. Allahü teâlâ bu şekilde kimsenin dünya ve ahirette ayıplarını örter.) [Hakim]

Bir sözünün duyulması, o hiç kimseye zarar verecekse, o kimse “Bunu hiç kimseye söyleme” demese bile, o sözü gizlemelidir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir kimse, etrafına bakınarak bir söz söylerse, o söz dinleyene emanettir.) [Tirmizi]

(İki kişiden birinin, ötekinin duyulmasından hoşlanmadığı, aralarında konuştukları bir şeyi, başkasına söylemesi helal olmaz.)
[Hakim]
(Tanrı indinde, insanların en kötüsü, birbirinin sırrını başkasına söyleyen karı-kocadır.)
[Müslim]

Bir önceki yazımız olan Sevgide orta yol başlıklı makalemizde sevgide hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.