Sual: Kalb kırmanın dindeki önemi nedir?
CEVAP
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Kalb, Allahü teâlânın komşusudur. Allahü teâlâya kalbin yakın olmasıyla birlikte hiçbir şey yakın değildir. Mümin olsun, asi olsun, hiçbir insanoğlunun kalbini incitmemelidir. Bu sebeple, asi olan komşuyu da korumak lazımdır. Sakınınız, sakınınız, kalb kırmaktan pek sakınınız! Allahü teâlâyı en ziyade inciten küfürden sonrasında, kalb kırmak şeklinde büyük günah yoktur. Bu sebeple, Allahü teâlâya ulaşan şeylerin en yakın olanı kalbdir. İnsanların hepsi, Allahü teâlânın köleleridir. Herhangi bir kimsenin kölesi dövülür, incitilirse, onun efendisi normal olarak gücenir. Her şeyin biricik Maliki, sahibi olan efendinin şanını, büyüklüğünü düşünmelidir. Onun mahlukları, sadece izin verdiği, komut eylediği kadar kullanılabilir. İzni ile kullanmak, onları incitmek olmaz. Hatta, onun emrini yapmak olur. (C.3, m.45)
Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretlerinin vasiyetnamesinin son satırı ise şöyledir:
Asla kimsenin kalbini incitmeyin.
Sual: Üzmek,kalb kırmak mı?
CEVAP
Hakaret ederek üzmek kalb kırmak olur. Her üzücü şey, kalb kırmak olmaz.
Sual: Kalb kırmanın hükmü nedir?
CEVAP
Kalb kırmak şeklinde büyük günah yoktur. (Mektubat-ı Rabbani 3/45)
Kalb, sırça sarayına benzer. Kısaca, oldukça ince camdan yapılmış bir kâse gibidir. Kırılırsa tekrar yapılması oldukça zor olsa gerek. Hele salihlerin kalbinin kırılmasından, arş-ı ilâhî titrer.
Kalb kırmanın günahı
Sual: Kalb kırmanın Kâbe’yi yetmiş kere yıkmaktan daha büyük günah olduğu hadiste bildiriliyor. Biz bir ihtimal yüzlerce insanoğlunun kalbini kırıyoruz. O vakit bizim halimiz ne olacak? Binlerce Ehl-i sünnet kitabı dağıtıyorum, namazlarımı kılıyorum. Bu hizmet ve ibadetlerim boşa mı gidiyor?
CEVAP
Büyük zatlar, (Tek bir kalb kırmak, kazanılan tüm sevabları yok eder) buyuruyorlar. Büyük günahlar, çoğaldıkça, birçok sevabımızı alıp götürür. Dinimizde günahtan kaçmak, sevab kazanmaktan ilkin gelir. Bir farzı işlerken haram da işlenecekse, o farz yapılmaz, tehir edilir. Örnek olarak bir kadının mahremsiz hacca gitmesi haramdır. Hacca gitmek de, ona farz iken, yapmış olduğu hacdan sevab alamaz. Bu bakımdan, âhirette batkı etmiş duruma düşmemek için, günahlardan, bilhassa kalb kırmaktan oldukça sakınmalıdır.
Bir önceki yazımız olan İyi veya kötü çığır açmak başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.