(Zemzem, doyurucu ve hastaya şifa vericidir.) [Bezzar]
(Zemzemi, belalardan korunmak niyeti ile içeni Allahü teâlâ korur.) [Hakim]
Abdullah ibni Kutsal hazretleri, (Resulullah, “Zemzem, içildiği niyete bakılırsa yararlı olur” buyurduğu için bende kıyamette susuzluktan kurtulmak için zemzemi içiyorum) derdi. (İbni Mace)
İbni Abbas hazretleri de, zemzem içerken (Ya Rabbi senden yararlı ilim ve bolca rızık ve her türlü hastalıktan şifa isterim) diye yakarma ederdi.
Zemzemle ilgili sünnetler:
1- Veda tavafını yapmış olup tavaf namazını kıldıktan sonrasında kucak dolusu zemzem içmek ve dökülmek.
2- Zemzemi Kâbe’ye karşı ayakta ve Beytullaha bakarak içmek.
Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri buyuruyor ki:
1- Zemzem her içilişte kaburga kemikleri şişinceye kadar içilmeli.
2- Zemzem yalnız içilmeli, yemeklerde dahi kullanılmamalı.
Sulu zemzem
Sual: Zemzem azaldıkça, içine su ilave ederek, çoğaltmakta sakınca var mıdır?
CEVAP
O vakit, sulu zemzem olur. Su oldukça konmuşsa, zemzemli su olur. Zemzem özelliği azalır. İçine su ilave etmeden içmelidir.
Zemzem mayalanırsa
Sual: Bir litre zemzem, bir tanker suyun içine konsa, mayalanarak tonlarca suyu zemzem hâline getiriyormuş. Bu doğru olabilir mi? Doğru ise, niye bidonlarla hacdan su getiriyorlar. Bir litre getirilse, mayalandığı için, bittikçe üzerine su konur, yaşam boyu yeter. Veya Akdeniz’e, Karadeniz’e ve okyanuslara dökülür. Mayalanacağı için, tüm dünyadaki sular zemzem olur. Acaba bu haberi fanatikler mi çıkardı?
CEVAP
Zemzemin, mayalanıp mayalanmadığını bilmiyoruz. Mayalanırsa, mayaladığı suların vasfını ne seviyede değiştiriyor, onu da bilmiyoruz. Suyun bazı özellikleri zemzeme benzese de, zemzem karışmış sulara da, zemzem demek yanlış olur.