CEVAP
Hadis, kadim [eski] kelimesinin zıddıdır, şu demek oluyor ki yeni anlama gelir. Ek olarak söz ve haber anlamına da gelir. Kur’an-ı kerimde geçen tüm hadis kelimeleri, söz ve haber anlamındadır. Deyim olarak, Resulullahtan rivayet edilen haberlere hadis denir. Hadis-i şerif, Resulullah efendimizin şerefli, kutsal sözleridir.
Dini yıkmak isteyenler, ilkin âlimlerden, mezheplerden başladılar, sonrasında da hadis-i şeriflere saldırdılar. Sahih de olsa hadis-i şerife düşmanlıklarını gizlemediler. Fakat her Müslüman bilir ki, hadis-i şeriflere düşman olmak, (Resulüm vahiyden başka söylemez) buyuran Allahü teâlâya düşmanlıktır. Bu Tanrı düşmanları, (Yalnız Kur’an) yaftası altında, hadislerden başlayarak İslamiyet’i yıkmaya çalışıyorlar.
Allahü teâlâ, Resulüne uymayı, kendine uymak olarak bildirmekte ve Resulün emri ile kendi emrini ayıranlara kâfir demektedir. İşte âyet-i kerime mealleri:
(Resule itaat eden, Tanrı’a itaat etmiş olur.) [Nisa 80]
(Tanrı ve Resulüne itaat eden, en büyük kurtuluşa ermiştir.) [Ahzab 71]
(Peygamberin verdiğini alın, yasak ettiğinden sakının!) [Haşr 7]
(Resulüm de ki: “Bana uyun ki, Tanrı da sizi sevsin!”) [Al-i İmran 31]
(Ona uyun ki, doğru yolu bulasınız!) [Araf 158]
Bu âyetlere karşın, hadislere harp açıldı. Mezhepsizler, kasten söz anlamındaki hadis kelimesini sanki hadis-i şerif şeklinde göstermeye çalışıyorlar. Uygunsuz bir söz ifadesini, uygunsuz bir hadis diye çeviri ediyorlar. Hadis kelimesini söz olarak çeviri etmeyip hadis olarak söylüyorlar, örneğin (Kur’andan sonrasında hangi söze inanacaklar?) âyetini, (Hangi hadise inanacaklar) diye değiştiriyorlar.
Oysa Kur’anda, hadis kelimesi kimi zaman, Kur’an anlamında da kullanılıyor. O vakit hadis kelimesini, hadis-i şerif olarak göstermek, kendi aleyhlerine delildir. İşte âyet mealleri:
(Bu hadise [söze yani Kur’ana] inanmayanlar [helak olacakları için] arkalarından üzülerek neredeyse kendini harap edeceksin!) [Kehf 6]
(Tanrı, hadislerin [sözlerin] en güzelini bir kitap halinde indirdi.) [Zümer 23]
(Şimdi siz bu hadise mi [söze yani Kur’ana mı] şaşıyorsunuz?) [Necm 59]
(Âlemlerin Rabbi tarafınca indirilen bu Kur’an-ı kerime sadece temiz olanlar dokunabilir. Siz bu hadisi mi [sözü mü yani Kur’anı mı] küçümsüyorsunuz?) [Vakıa 77-81]
Kur’an-ı kerimde lehv-el hadis, boş söz anlama gelir. Bir âyet meali:
(İnsanlardan öylesi var ki, herhangi bir bilimsel delile dayanmadan Tanrı yolundan saptırmak ve sonrasında da onunla alay etmek için boş sözü satın alır.) [Lokman 6]
Hadis düşmanları, buradaki boş söze, hadis eğlencesi yada uydurma hadis demişlerdir. Bu hileye, bu oyuna gelmemelidir.
Bir önceki yazımız olan Hadis-i şeriflerin yazılması başlıklı makalemizde eriflerin ve hadis hakkında bilgiler verilmektedir.