CEVAP
Allahü teâlâ, sınav etmeden de, kullarının ne yapacağını, hangi günahları işleyeceğini elbet bilir. İmtihanı kendisi için değil, insanoğlu için yapıyor. Sözgelişi Allahü teâlâ, ateiste, (Ben biliyorum ki, sen aslına bakarsanız inanmayacaktın. Aklını doğru kullanmadığın için seni Cehenneme attım) deseydi, ateist, (Suçum yokken, sınav edilmeden, beni cezalandırmak adaletsizliktir) demez miydi? Ateistin ve öteki kâfirlerin bu şekilde diyememeleri için, onlar dünyaya getirilmiş, onlara akıl verilmiş, kabiliyetler verilmiş, iyi ve fena yol gösterilmiş, itiraz edecek bir mazeretleri kalmamış oluyor. Kabiliyet tabanca gibidir. Tabanca iyi yada fena yerde kullanılabilir. Kişinin eline tabanca verilmezse, fena işleri yapamadığı benzer biçimde, iyi işleri de yapması imkansız. Şahıs eline verilen silahla, kabiliyetiyle, aklıyla iyi işler meydana getirecek mı, yapmayacak mı? Kabiliyetini iyi yolda kullananlar kazanıyor, fena yolda kullananlar cezalandırılıyor. Kişiye kabiliyet verilmesi, (Fena işler yapması da meşru olur) demek değildir. Birkaç örnek verelim:
1- Bir kimsenin, karate, judo benzer biçimde kabiliyetleri var, bu kabiliyetlerini geliştiriyor. (Benim yeteneğim var) diye, önüne geleni dövmeye hakkı var mıdır?
2- Bir çilingir, her kilidi açabilse, bu kabiliyetinden dolayı, kilitli kapıları açıp evimizdeki başkalarının eşyalarını çalsa, bu hırsızlığı kanunen kabahat olmaktan çıkar mı?
3- Attığını on ikiden vurabilme kabiliyetine haiz olan bir avcı, başkalarının at, inek, koyun benzer biçimde hayvanlarını yada insanları vurup öldürse, kabiliyetini kullandığı için yapmış olduğu katliam günah olmaktan çıkar mı?
4- Kiminin eşcinselliğe, fuhşa hevesi ve kabiliyeti olabilir. (Benim yeteneğim var, yeteneğimi kullanıyorum) derse, bu günahları işlemesi ve frengi, AIDS benzer biçimde hastalıkları başkalarına bulaştırması düzgüsel midir?
5- Yetenekli bir müzisyen, çalgı çalarak Kur’an okusa, (Tanrı’ın verdiği kabiliyeti kullanıyorum) demesi yaptığını günah, sövgü olmaktan çıkarır mı?
6- Usta bir ressam, yüksek kabiliyetinden dolayı, canlı benzer biçimde resimler yapsa, örnek olarak birinin hanımının çırılçıplak resimlerini yapsa, bu günah olmaktan çıkar mı?
7- Yetenekli bir dansöz, soyunup kimsenin yapamadığı gösteriler yapsa, yapmış olduğu günah olmaktan çıkar mı?
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Kabiliyetimiz olsa da, olmasa da, o şeyin hiçbir ziyanı olmasa da, dinimizin yasak etmiş olduğu şeyi yapmak günahtır.
Bir önceki yazımız olan Resulün sözü ne demek? başlıklı makalemizde demek ve resulun hakkında bilgiler verilmektedir.