CEVAP
Biz açmıyoruz, amelimize nazaran açılıyor. İman edip salih amel işleyenlere Cennetin kapıları açılır, kâfirlere ise Cehennem kapıları açılır. Müslüman birine Cennetin kapısını açtın demek, Cennete girmeye vesile olacak iş yaptın, Cennete girmeye layık oldun, anlamına gelir.
Bu tür teşvik edici, müjde veren hadis-i şerifler, itikadı muntazam Müslümanlar içindir. Kâfirler Müslüman olmadıkça, ne yaparlarsa yapsınlar Cennete giremezler.
Cennetin kapıları ne vakit açılır, şu demek oluyor ki insan Cennete girmeye ne vakit layık olur? Hangi işleri yapınca Cennete girebiliriz? Bu konudaki hadis-i şerif meallerinden bazıları şöyledir:
(Receb ayında 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır.) [Taberani] (Bugünlerde oruç tutanın Cennete gidebileceği bildiriliyor.)
(Namaz kılmaya duran hiç kimseye Cennet kapıları açılır.) [Taberani] (Namaz kılanın Cennete gideceği bildiriliyor.)
(Cuma, Pazartesi ve Perşembe günleri Cennetin kapıları açılır.) [Müslim] (Bugünler daha oldukca yakarma edilmesi tavsiye ediliyor.)
(Besmele ile başlayıp, güzelce almış olduğu abdest esnasında her uzvu yıkarken, kelime-i şehadet okuyana ve abdestten sonrasında da, (Allahümme ec’alni minettevvabine vecalni minel mütatahhirin) diyene Cennetin sekiz kapısı açılır. Dilediği kapıdan içeri girer.) [Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Hâkim] (Sünnetlerine, müstehablarına riayet ederek alınan abdest ve okunan duaların, o kimseyi Cennete götürebileceği bildiriliyor.)
(İlim öğrenmek için evinden çıkana Cennette bir kapı açılır.) [İ.Asakir] (Müslümanlara yararlı olmak için, Dine uygun ilim öğrenenlerin Cennete girebileceği bildiriliyor.)
(Tanrı rızası için ana babasına muti olarak sabahlayana Cennetten iki kapı açılır. Ana babadan biri var ise bir kapı açılır.) [ İ. Asakir] (Ana babasını dine uygun şekilde razı eden Müslüman evladın, Cennete gidebileceği bildiriliyor.)
(Beş zaman namaz kılan, Ramazan orucunu tutan, zekâtını veren ve yedi büyük günahtan kaçınana, Cennetin tüm kapıları açılır, selamet ve güvenlik içinde gir denilir.) [Nesai] (Farzları yapmış olup haramlardan kaçan Müslüman’ın Cennete girebileceği bildiriliyor.)
(Hâ-mim’ler yedidir. Cehennemin kapıları da yedidir. Her biri, Cehennemin bir kapısına gelir, “Ya Rabbi, bana inanıp da beni okuyanı bu kapıdan sokma!” der.) [Beyheki] (Kur’an-ı kerimde bahsedilen âyetleri okuyanın Cennete gidebileceği bildiriliyor.)
(Doğru olun. Doğruluk, Cennet kapılarından bir kapıdır. Yalandan sakının. Yalan, Cehennem kapılarından bir kapıdır.) [Hatib] (Doğru olanların Cennete, yalancıların Cehenneme gidebileceği bildiriliyor. Bu şekilde ifadeler, zikrül cüz, irâdetül kül cinsindendir. Kısaca meselenin bir yada bir kısmı bildirilir, tamamı kast edilir. Kâfir de doğru söyleyebilir, fakat kâfir doğru söylese de Cennete girmez, Müslüman yalan söylese de Cennete sonunda muhakkak girer.)
Bir önceki yazımız olan Ahirette rahmet Müslümanadır başlıklı makalemizde ahirette, muslumanad ve rahmet hakkında bilgiler verilmektedir.