CEVAP
Allahü teâlâ için imrenmek, haset etmek ifadesi kullanılmaz, gayret sahibi denir.
Gayret, bir kimsede olan hakkına, onun başkasını ortak etmesini istememektir. Allahü teâlânın gayreti, kulunun fena, çirkin şey yapmasına razı olmamasıdır. Bunun kıskançlıkla, hasetle ilgisi yoktur.
Haset, bir kimsenin iyi bir işi yada evi, malı, mülkü, bilimsel olsa, o kimseden bunların gitmesini, onda olmayıp kendinde olmasını istemektir. Bu fena bir şeydir.
Onda olduğu benzer biçimde kendisinde de olmasını istemek haset olmaz. Buna gıpta etmek, imrenmek denir. Günah değildir.
Gayret etmek hakkını istemektir. Allahü teâlâ, kendisinden başkasına yakarma edilmesini istemez. Kendisinden istemeyip, başkalarına el açanlara gayret eder.
Allahü teâlâ, oldukca sevilmiş olduğu kimselere, bazı Evliya ve enbiyaya gayret etmiştir. Örneğin Yusuf aleyhisselamın, (Sultanın yanında benim ismimi söyle!) demesi gayret-i ilahiyyeye dokunarak, senelerce zindanda kalmasına sebep oldu. İbrahim aleyhisselamın, oğlu İsmail aleyhisselamın dünyaya gelmesine sevinmesi, gayret-i ilahiyyeye dokunarak, bunu kurban etmesi emrolundu. (İ. Ahlakı)
Bir önceki yazımız olan Gayret-i ilahiyye başlıklı makalemizde gayret ve ilahiyye hakkında bilgiler verilmektedir.