Allah’ın azabı şiddetlidir

Sual: Bazı kimseler, hırsızların, hainlerin, ırz düşmanlarının, hatta gayrimüslimlerin bile affa kavuşacağını bildirip, azap âyetlerinden asla bahsetmiyorlar. Allah’ın azabından anlatmak yanlış mı?
CEVAP
İslamiyet, ifrat ve tefritten [aşırılıklardan] uzak bir dindir. Allah’ın rahmetini de azabını da bildirmek gerekir. Şu sebeple Allahü teâlâ Kur’an-ı kerimde kendi bildiriyor. Bunu gizlemek, örtbas etmek ihanet olur.

Ahirette kâfire af ve merhametin zerresi yoktur. Sonsuz azap içinde kalacaklardır. Cennete girme şartı Müslüman olmaktır. Müslüman da havf ve reca içinde olmalıdır. Havf, Tanrı’tan korkmak, reca da Allah’ın rahmetini umut etmek anlama gelir.

Hep Allah’ın azabından bahsedip insanları korkutmak doğru olmadığı şeklinde, hep Allah’ın rahmetinden bahsedip azabından asla bahsetmemek de Kur’an-ı kerime aykırıdır. Mümin yaşarken havfı, ölürken recası daha çok olmalıdır! Allahü teâlânın rahmeti çoktur. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Fenalık edip, nefsine zulmeden, mağfiret dilerse, Tanrı’ı gafururrahim bulur.) [Nisa 110]

İki hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Hak teâlâ buyurdu: Kulun günahı göklere kadar yükselse, tevbe ederse affederim.) [Tirmizi]

(Allahü teâlâ, kullarına bu kadının çocuğuna olan merhametinden daha merhametlidir.) [Buhari]

Allahü teâlânın rahmeti bu şekilde oldukça olduğu şeklinde azabı da şiddetlidir. Kur’an-ı kerimde buyuruluyor ki:
(Allah’ın kahrı da pek şiddetlidir.) [Nisa 84]
(O gün gerçek hükümranlık Rahmanındır. Kâfirler için de pek çetin gündür.) [Furkan 26]
(Rablerinin huzuruna çıkacaklarından kalbleri korku ile çarpar) [Müminun 60]

Bu âyette bildirilenlerin hırsız mı, zani mi olduğu sorulunca, Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Bunlar, namaz, oruç ve zekat şeklinde ibadetlerini yerine getirdikleri halde “acaba ibadetlerimiz kabul olmadı mı” diye korkan kimselerdir.) [Tirmizi]

Tanrı kerimdir diyerek günah işlemek
Sual:
Bazı kimseler, Tanrı kerim diyerek günah işliyorlar. Bu yanlış değil mi?
CEVAP
Şeyh Yahya Müniri hazretleri buyuruyor ki:

Allahü teâlâ, kerim, rahim olduğu şeklinde, azabı da şiddetlidir. Bu dünyada, çoklarına yoksulluk ve sorun veriyor. Fazlaca kerim ve rezzak olması durumunda, çiftçilik sıkıntısı çekmeyene mahsul vermiyor. Herkesi yaşatan O olması durumunda, yiyip içmeyen kimseyi yaşatmıyor, ilaç kullanmayan hastaya şifa vermiyor.

Yaşamak ve mal sahibi olabilmek şeklinde dünya nimetlerinin hepsi için sebepler yaratmış, sebebine yapışmayana asla acımayıp dünya nimetlerinden yoksun bırakmıştır. Ahiret nimetlerine kavuşmak da böyledir. Kâfirliği ve cahilliği, ruhu öldüren zehir yapmıştır. Tembellik de, ruhu hasta yapar. İlaç kullanılmazsa, ruh hastalanır, ölür. Küfrün ve cahilliğin tek ilacı, ilimdir. Tembelliğin ilacı da, namaz kılmaktır. Bir kimse, zehir yer ve (Tanrı rahimdir, rahmeti her şeyi kuşatmıştır, beni korur) derse, hastalanır, ölür. İshal olan müshil içerse, şeker hastası tatlı yerse, hastalık artar.

Bir önceki yazımız olan Allah dünyada da ceza verir başlıklı makalemizde allah, dunyada ve verir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.