İsrail’in günümüze kadar gelen krolonojik tarihini sizler için derledik , aklınıza takılan soruları yorumlarda iletebilirsiniz.
ISRAIL´IN TARIHINI HATIRLAYALIM
638
Hazreti Ömer, Kudüs´ü fethetti.
1099
I.Hacli Seferi sonunda, bu bölge Fatımiler Devleti´nin elinden cikti ve Kudüs Latin Krallığı kuruldu.
1299
Kudüs Latin Krallığı, Memlûk Sultanlığı tarafindan yikildi. Filistin Memlûk Sultanlığı´nin kontrolüne girdi.
1517
Osmanli Devleti, Yavuz Sultan Selim liderliginde Memlûk Sultanlığı´na son verdi. Filistin´de 400 Yillik Osmanli dönemi basladi.
1848
İngiliz hükumeti bir genelgeyle Filistin’deki konsoloslarını, Yahudilerin himayesine verdi.
1896
Yahudi asilli Macar Gazeteci Theodor Herzl “Yahudi Devleti” (Judenstaat) adlı kitabını yayınladı. Theodor Herzl Siyonizmin kurucusu olarak da bilinir.
1897
29-31 Agustos – İsviçre’nin Basel kentinde Dünya Siyonist Teşkilatının ilk kongresinin yapılmasını sağlamıştır.Kongrede “Ben bugün burada Yahudi Devleti’ni kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. Fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir.”
Kongre sonunda Theodor Herzl Dünya Siyonist Teşkilatı’nın başkanı seçilmiştir.
1901
17 Mayıs – Theodor Herzl, II.Abdülhamid ile görüşmeyi başarmıştır. Görüşmede Herzl, padişaha “Yahudilerin vadedilmiş topraklarda “yurt” kurmasına izin verildiği taktirde Avrupa’daki Yahudi bankerlerin Osmanlı’nın tüm dış borçlarını ödeyeceğini” bildirir.Bu taahhüdü Abdülhamid “Ben bir karış dahi olsa toprak satmam, zira bu vatan bana değil, milletime aittir. Milletim bu vatanı kanlarıyla mahsuldar kılmışlardır.” cevabı ile reddetmiştir
1902
4 Temmuz – Theodor Herzl, II. Abdülhamid ile ikinci görüşmesini yapar ancak istekleri yeniden reddedilir. II.Abdülhamid “Bu topraklari kanla aldik, neyle aldiysak onunla veririz” demistir. Bu olay üzerine Theodor Herzl´in ağzından şu sözler dökülecektir “Türkler gün gelecek,dilenci durumuna düşecek ve dizlerime kapanıp yalvaracaklar”.
1917
2 Kasım – I. Dünya Savaşı sonunda İngiltere dışişleri bakanı Arthur Balfour’un girişimiyle Balfour Deklerasyonu süreci başlatıldı.
1920
Milletler Cemiyeti, Filistin üzerinde İngiliz mandasını tanıdı.
1933
Adolf Hitler, Almanya Sansölyesi oldu. Almanya´da Yahudilere soykırım uygulamaya başlandi Filistin’e büyük bir Yahudi göçü başladı.
1947
Kasım – Birlesmis Milletler, Filistin’in biri Yahudi öteki Arap olmak üzere iki devlet arasında paylaşılmasına karar verdi. Yahudiler bu karari kabul ederken Araplar red etti. Kudüs şehrine ise BM denetiminde milletlerarası bir bölge statüsü tanındı.
1948
14 Mayıs – BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından İsrail Devleti’nin kuruluşu ilan edildi. Israil´i 8 saat sonra ilk olak ABD tanidi, ikinci taniyan ülke ise Türkiye. Israil Devleti´nin ilan edilmesinden 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları saldırıya geçerek İsrail topraklarına girdiler. ABD´nin destegini alan Israil savasta ezici bir galibiyet kazandi.
1949
20 Temmuz – İsrail ile onunla savaşan Arap ülkelerinin her biri (Irak hariç) arasında bir ateşkes anlaşması imzalandı. Anlaşma uyarınca sahil şeridi, Celile ve tüm Necef İsrail’e, Batı Şeria Ürdün’e, Gazze Mısır yönetimine ve Kudüs’ün ise Eski Şehir’in de dahil olduğu doğu kısmı Ürdün’e, batısı da İsrail’e bırakıldı.
13 Aralık – İsrail gizli servisi MOSSAD kuruldu.
1952
23 Haziran -Cemal Abdülnasır, kansız bir darbeyle Kral Faruk´u devirdi ve Mısır´da yönetime el koydu. Orgeneral Muhammed Necib’in devlet başkanlığına getirilmesine karşın, gerçek iktidar Cemal Abdulnasır’ın elindeydi.
1956
23 Haziran – Cemal Abdülnasır, Mısır Cumhurbaşkanı oldu.
29 Ekim – Mısır lideri Nasır’ın Süveyş Kanalını millileştirdiğini açıklamasından sonra, İsrail Sina yarımadasını işgale başladı. Derhal Birleşik Krallık ve Fransa, Mısır’a harekata başlattılar. Britanyalı ve Fransız birlikleri, Mısır birliklerini yenip kolayca kanalı ele geçirdi ve bölgeye hakim oldu.
Kasım – Sovyetler Birliği, Mısır’dan çekilmemeleri durumunda Paris ve Londra’ya nükleer saldırı yapma tehdidi sonrasında Birleşik Krallık ve Fransa ateşkes ilan edip geri çekilmek zorunda kaldı.
Aralık – Birleşik Krallık ve Fransa tamamen Mısır´dan çekildi.
1957
Mart – Mısır ve İsrail’in savaşmasını engellemek amaci ile Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi ve Sina Yarımadası’na Barış Gücü yerleştirdi.
1959
El Fetih kuruldu.
1958
14 Temmuz – General Abdülkerim Kasım, Irak´ta devrim yapti. Krallık devrilip, Cumhuriyet ilan edildi. Kral II. Faysal öldürüldü.
1967
5-10 Haziran – Altı Gün Savaşı, İsrail’in kesin üstünlüğü ile bitmiştir. Savaşın sonunda Mısır’dan Sina Yarımadası’nı, Suriye’den Golan Tepeleri’ni ve Filistin’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail topraklarını dört katına çıkarmıştır.
9 Haziran – Cemal Abdülnasır, savastaki yenilgiden dolayi istifa etti.
10 Haziran – Cemal Abdülnasır, büyük kitle gösterileri sebebiyle istifa kararını geri aldı.
1968
17 Temmuz – Irak´ta Ahmet Hasan el Bekir ve Saddam Hüseyin liderliginde bir darbe gerceklesti.
1970
28 Eylül – Cemal Abdülnasır saat 17:16 sularında bir kalp krizinden dolayı yaşamını yitirdi.
15 Ekim – Enver Sedat, Mısır Cumhurbaşkanı oldu.
1972
5 Eylül – El Fetih´in icinde kurulan Kara Eylül Örgütü, 1972 Münih Olimpiyatlarina katilan 11 Israilli sporcuyu öldürür. Bu olay “Münih katliami” olarak bilinir.
1973
6-26 Ekim – Yom Kippur Savaşı yapildi. 1967 Savaşında agir yenilgi yasayan Mısır, Ürdün ve Suriye bu savaşin rövansini almak icin İsrail’in Kefaret Günü´nü (Yom Kippur) kutladigi gün taaruza gectiler. Savas sonunda kesin bir galip yoktu. Mısır ilk defa Israil´i biraz hirpaladi. Suudi Arabistan, Israil´i destekleyen ülkelere petrol ambargosu baslatti. Ambargo sonucu petrol fiyatları yükselirken, dünya çapında benzin sıkıntısı başgösterdi.
1978
17 Eylül – Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile, İsrail başbakanı Menahem Begin arasında, Camp David sözlesmesi gerçekleşti. Oysa 5 yıl önce Yom Kippur Savasini baslatan Enver Sedat´in yine kendisi idi.
1979
16 Temmuz – Ahmet Hasan el Bekir hastaligindan dolayi Irak Devlet Baskanligini Saddam Hüseyin´e birakti.
1981
6 Ekim – Enver Sedat kendi ordusu icindeki birileri tarafindan suikastle öldürüldü.
14 Ekim – Hüsnü Mübarek, Mısır Cumhurbaşkanı oldu.
1982
3 Haziran – Abu Nidal Örgütü Londra’da İsrail büyükelçisi Shlomo Argov suikast girişiminde bulundu.
6 Haziran – İsrail askerleri Lübnan’daki FKÖ üslerine saldırdi.
26 Haziran – Ateşkes imzalandi.
1987
Hamas kuruldu.
2000
28 Eylül – Ariel Sharon’un 100 kadar israilli güvenlik görevlisiyle Harem-i Şerif’i ziyaret etmesinden sonra çıkan çatışmaların sonucu olarak II. İntifada başladı.
2001
11 Eylül – ABD´de New York´taki Dünya Ticaret Merkezine Ucak saldirisi yapildi.
2003
20 Mart – ABD, Saddam Hüseyin´in elinde kitle imha silahları olduğunu öne sürerek Irak´i işgal etmişti.
13 Aralık – ABD ordusu, Saddam Hüseyin´i Tikrit yakınlarında bir sığınağın içinde yakaladı.
2006
9 Haziran – İsrail, Gazze Şeridi’nde bir saldırı ile aynı aileden sekiz kişiyi öldürdü. Filistin’de iktidarda olan Hamas, İsrail ile yaptığı ateşkesi sonlandırdi.
12 Temmuz – Hizbullah, İsrail askeri birliklerine havan ve füze saldırısında bulundular. Daha sonra ise sekiz askeri öldürdü ve iki tanesini esir aldı.
13 Temmuz – Israil saldırısi sonucu Beyrut Havalimanı hasar gördü ve uçuşlara kapatıldı.
15 Temmuz – Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi, gündemine aldığı ateşkes çağrısını ABD’nin karşı oy kullanmasıyla reddetmiştir.
14 Ağustos – Ateşkes yürürlüğe girmiştir.
7 Eylül – İsrail, Lübnan’a uyguladığı ablukayi kaldırmıştır.
30 Aralık – Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin’in idam edildi.
Bir önceki yazımız olan başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.