Beş vakit kılınmakta olan namazların sünnetleri bulunmaktadır ve bu sünnetlerin dışında ise birtakım nafile namazları bulunmaktadır. Dinimizde nafile namazlar, Tatavvu namazlar olarak da adlandırılabilmektedir. Bu namazların müstahab ve mendub namazlar olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bu namazlar sayesinde kişi, kendini Allah’a karşı daha yakın hissetmekte ve günahların arınmış olarak görmektedir. Bu namazların her biri kendine özgü farklı özellikler taşırken, fazilet ve sevaplarının olduğunu söylemekte mümkündür. Öte yandan Peygamber Efendimiz (s.a.v.) nafile namazı kılan kişilerin, hesap gününde çok daha rahat bir sorgu yaşayacağını söylemiştir. Bununla birlikte nafile namazlarının gösterişe girmemesi için evde kılınması daha makbuldür. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’de bu konuda evde kılınması yönünde fikir beyan etmiştir.
Nafile Namazlar Nasıl Kılınır?
Nafile namazlar hakkında bilgi sahibi olmayan bir kişi, yeni başlaması durumunda haliyle ilk olarak “nafile namazlar nasıl kılınır?” sorusunun cevabını arayacaktır. Nafile namazların kılınması durumunda 1. rekat ve 2. rekat olarak ele almak mümkündür. Bu rekatların net olarak bilinmesi durumunda, kişi istediği kadar nafile namazı kılabilmektedir. Nafile namazlarının belirli bir rekattan oluştuğunu söylemek yanlış olacaktır. Nafile namazlarında herhangi bir sınır yoktur ve kişinin kendi imkanlarına kalmıştır.
Nafile Namazlarında 1. Rekat
– Öncelikle kişi, “niyet ettim Allah rızası için Nafile Namazı kılmaya” şeklinde niyet etmelidir.
– “Allahu Ekber” diyerek tekbir getiren kişi, iftitah tekbiri aldıktan sonra namaza başlamaktadır.
-Sübhaneke okunur ve ardından besmele çekilerek Fatiha okunur.
– Kur’andan kısa veya uzun olarak üç ayete tekabül eden ayet okunmaktadır.
– Rüku ve secde edildikten sonra 2. rekata geçilmektedir.
Nafile Namazlarında 2. Rekat
-Ayağa kalkılır ve kıyama durulur.
– Ardından besmele çekilir.
– Fatiha okunur ve yine Kur’na üç ayete tekabül edecek şekilde ayet ya da ayetler okunur.
– Rükua gidilir ve ardından secde edilir.
– Secde sonrasında ise oturuşa geçilir ve bu oturuşta, Ettahiyatü, Salli Barik duları ve Rabbena duaları okunur.
– Bu dulların ardından selam verilir ve 2 rekat böylelikle tamamlanmış olur.
Nafile namazı kılmak isteyen bir kişi, kılmak istediği rekat kadar bu adımları tamamlayabilir.
Bir önceki yazımız olan Kaza Namazları başlıklı makalemizde kaza, kaza namazı ve kaza namazı nasıl yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.