Namazdan sonra dua ve tesbih
Namazdan sonra dua ve tesbih bilindiği üzere namaz bittikten sonra selam verilir ve namazdan bir süre sonra oturuşa geçilir. Bu oturuşta ise yapılması gerekenler ya da yapılması uygun olan şeyler bulunmaktadır. Öncelikle namazın bitmesinin hemen ardından kişi, “Allahüme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram” demelidir. Bunun hemen arından ise 3 kere olmak üzere, “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh” diyerek istigfar duasını okumalıdır. İstigfar duasının okunmasının ardından ise Ayet-el kürsi okunmaktadır. Ayet-el kürsi’nin de bitmesinin hemen ardından ise 33 kere Sübhanallah, 33 kere Elhamdülillah ve son olarak 33 kere de tebkir getirilmelidir. Tek bir getirilmesinin hemen ardından ise bir kere “La ilahe illahü vehdahü la şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir” denilmelidir.
Namazdan sonra dua ve tesbih bu şekilde sonlanmaktadır ve bununla birlikte söz konusu duaların arasında herhangi bir dua karıştırılırsa, bu durum bid’ata sebep olur. Öte yandan duaların ardından ise eller kaldırılıp dua edilir ve duadan hemen sonra eller yüze sürülür. Bir Hadis-i şerifte, “Beş vakit farz namazdan sonra yapılan dua kabul olur” buyrulmuştur.
Namazdan Sonra Okunması Gereken Dualar Nelerdir?
Namazlardan sonra okunması şart koşulan belirli bir duanın olmadığını söylemek doğru olacaktır. Namazlardan sonra okunan dua, kişinin kendi ihtiyaçları veya istekleri üzerine olabilmektedir. Bu tamamen kişinin kendisiyle alakalı olan bir durumdur. Öte yandan namazdan sonra edilen dualarda, sürekli olarak aynı şeyi istemek ve aynı duayı etmek caiz değildir. Kişinin şuurlu bir şekilde ve gerektiği dua etmesi her zaman için daha iyi olacaktır. Öte yandan kişinin ne istediğini bilerek dua etmesi de gerekmektedir ve kişinin kendi bilmeden, sadece gerçekleşmesi için dua etmesi, dinen uygun değildir. Belirli sözcükleri ezberledikten sonra, sürekli olarak bu sözcükleri şiir gibi tekrar etmek, mekruhtur. Duanın kalben ve sessiz bir şekilde yapılması, dinimize göre daha iyi olacaktır. Duanın namazlardan sonra veya belirli zamanlarda yapılması ise yine mekruhtur ve duanın her fırsatta yapılması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.