Sefer ayı olarak ta anılan Safer ayı, Hicri takvim çerçevesinde Muharrem ayından hemen sonra gelen Hicri takvimin ikinci ayı olmaktadır. Bu kapsamda ek olarak bilgi erbabında Hicri takvim ayın evre derecesinde göre düzenlenmiş olan bir takvime sahiptir. Safer ayı Arapların cahiliye dönemindeki en uğursuz ayı olarak tanıtılmıştır. Cahiliye dönemi Arapların bu ay içerisinde umre yapmalarının büyük bir günah olduğunu ifade ederek Safer ayı içerisinde Umre yapmamaktaydılar. Bu söylemlere hitaben Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V) “Umre’nin belirli bir zamanı olmadığı ve her zaman helal olduğu” üzerine söylemde bulunması, bu tür aylara atfedilen uğursuzluk ve benzeri söylemleri ile cahiliye inancını kırmıştır. Umre’nin yanı sıra cahiliye dönemi Araplarının söylemleri arasında Safer ayı içerisinde kıyılan nikahların hiç birinin olumlu sürmeyeceği ve kötü bir sonuç ile biteceğine dair söylentiler ve aynı zaman’da bu ay içerisinde yapılan hiçbir dönemin ticari işlerinde başarılı sonuçlar alınmayacağına dair söylentileri dile getirmişlerdir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ(S.A.V) UĞURSUZLUK ÜZERİNE ŞÖYLE BUYURMUŞTUR
Ebû Hümeyre’nin rivayetleri arasında Peygamber Efendimizin bu tür uğursuzluk söylemlerine karşın şöyle buyurduğunu dile getirmiştir; “İslam dininde kötüye ve uğursuzluğa yorma yer almamaktadır. Tam tersine Rabbimiz tarafından bizlere bahşedilen her yaşadığımız günün iyiye yorulması gerekmektedir” söylemleri Peygamber Efendimiz tarafından zararlı oluşabilecek hiçbir şey İslam dininde yer bulmadığı açıkça ifade edilmiştir. Bunlara en belirgin örneklerin verilmesi de “Eşyaların uğursuzluk yarattığı yoktur veya Baykuş’un ötmesinde herhangi bir uğursuzluk olmamaktadır.” Söylemleri İslam’da yer alan canlı ya da cansız hiçbir varlığın uğursuzluk verasetinin yer almadığı üzerinedir.
SAFER AYI İÇİN NAMAZ VE TESBİHATLAR
Safer ayı çerçevesinde birinci kat semaya toplam’da 320.000 bela inme konusu yer almaktadır. Tüm yıl içerisine yayılan 320.000 bela ve kazalar kendini sene içerisinden nüksetmektedir. Bir sene sonraki Safer ayına kadar kişinin kendini bu 320.000 bela ve kazadan koruması için hemen altta sizler için araştırıp derlediğimiz tarifi sunulan namazların ve tesbihatların yerine getirilmesi tavsiye erbabında verilmiştir. Bir rivayet içerisinde yer alan bu söylem ile birlikte kişinin bu namazları kılması ve tesbihatların yapılmasıyla bir sonraki yıla kadar kaza ve belalardan korunacağına delalet etmektedir.
- Safer ayının ilk 15 günü boyunca her güne sığdırılacak ve 100 defa okunacak olan tesbihat “ALLÂHÜMME FERRICNÂ BIDÜLÛLIIS SAFERII VEHTIYMLENÂ BILHAYRI VEZZAFERI” diyerekten dua edilmelidir. (Bu dua’nın anlamı ise; Allah’ım bizleri seferin girişiyle birlikte refaha ulaştır, geniş bir ihsan eyle ve bize bu ayın gidişatı çerçevesinde hayırlara ve zaferlere ulaştır.)
- Safer ayının diğer sonraki 15 günü için ise; “ALLÂHÜMME FERRICNA BIHURÛCI’S SAFER VEHTIMLENÂ BILHAYRI VE’Z ZAFER” diyerek dua edilmelidir. (Bu dua’nın anlamı ise; “Allah’ım bizleri seferin çıkışıyla refaha ulaştır, geniş bir ihsan eyle ve bize sefer ayı hayrı ile zafere ulaştır.)
Safer ayı namazı için ise, bu ayın ilk Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece vaktine teheccüt vakti ile birlikte edinilen selamet ile birlikte 4 rekat namazın kılınması gerekmektedir.
- Rekat; Namaz’da Fatiha’dan hemen sonra 17 Kevser suresi.
2.Rekat; Namaz’da Fatiha’dan hemen sonra 5 İhlas suresi.
- Rekat; Namaz’da Fatiha’dan hemen sonra 1 Felak suresi.
- Rekat; Namaz’dan Fatiha’dan hemen sonra 1 Nas suresi.
Ayrıca o gecenin gündüzüne takriben 2 rekat daha namazın kılınması gerekmektedir. Bu kılınan her iki rekat namazın Fatiha’dan sonrasında ise 11 İhlas suresinin okunması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan İslam'da ve Diğer Dinler'de Cennet Kavramı başlıklı makalemizde cennet, cennet kavramı ve islamda cennet hakkında bilgiler verilmektedir.