Hutbe, İslam dininde Cuma günleri ve bayram namazlarında minberde yer alan imam aracılığı ile okunan bir dua(öğüt)’tür. Hutbe’nin bir diğer eş anlamı ise tüm insanları dine çağırmaya delalet etmektedir. Bunların yanı sıra aynı zaman’da İslam dininin Peygamberi olan Hz. Muhammed’in vefat etmeden önceki dünya üzerinde yaşayan 124.000 Müslüman’a İrad ettiği dini metnin ismi olmaktadır. Ayrıca Veda Hutbesi olarak ta betimlenmektedir.
HUTBE NE ZAMAN OKUNUR
Hutbe Cuma günleri namazdan evvel ve bayram namazlarında sonradan okunan bir duadır. Dini hitabetin bir türü olan Hutbe, minberde Cuma namazından hemen öncesinde nasihat taşıyan bir dua olmaktadır. Hute okuyana “hatib” adı verilmektedir, minber ise camii içerisinde yer alan merdivenin üzerine çıkılan yüksek yere söylenmektedir. Birçok dua gibi Hutbe’de bir çeşit ibadettir ve Cuma namazının eda şartını taşımaktadır. Cuma namazının yanı bayram namazından hemen sonrasında okunan Hutbe’de tıpkı Cuma namazı gibindeki olmaktadır. Cuma namazında, namaz öncesinde okunan Hutbe, bayram’da ise namazdan hemen sonra imam tarafından verilen öğüt niteliği taşımaktadır. Cuma günleri okunan Hutbe’nin başlangıcı düz bir şekilde okunmaktadır, fakat bayram günleri namazdan hemen sonra okunan Hutbe’ye “Tekbir” ile başlanmaktadır. Cuma günleri okunan hutbe eda şartları arasında yer almakta olup, bayram namazlarında ise sünnettir ve farz değildir. Bunun için Cuma hutbesi ve bayram hutbesi arasındaki küçük farkların tüm İslam dinine bağlı namaz kılan kişileri tarafından bilinmesi gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Hangi hallerde şükredilir? Şükretmek Anlamı Nedir? başlıklı makalemizde hangi hallerde şükredilir, nasıl şükredilir ve şükretmek hakkında bilgiler verilmektedir.