Allah tarafından bizlere sunulan hayat ve bu hayatın içinde yaşadığımız iyi veya kötü, olumlu ya da olumsuz her konuda bize vermiş olduğu nimetlerden ötürü Allah’a minnet ve teşekkürlerimizi şükür nihayetinde sunmaktayız. Kur’an’da belirtildiği şekilde kalben hakkını vermek anlamına gelmektedir. Şükür etmenin kalben ve dua ile yapılmasının yanı sıra aynı zaman’da fiili olarak ta yapılması oldukça önemlidir. Yapılan bu fiili eylem tamamen Allah’ın bize sunmuş olduğu nimetleri, Allah yolunda O’nun rızası ile vermiş olduğu yöne doğru değerlendirmektir.
ŞÜKRÜN TEMELİ NİMETLER ALLAH’IN YOLUNDA OLMALI
Yüce Rabbimizin bizlere bahşettiği mal, mülk, zeka, kuvvet, sağlık, itibar, mevki, makam ve zenginlik gibi tüm nimetleri O’nun yolunda kullanmamız gerekmektedir. Verilen bu nimetlere karşın insanoğlunun bu sayılanların birini dahi Allah’ın emrettiği şekilde kullanmaması durumda şükrün pek bir hakkıyla yapıldığı söylenemez. Bu nedenledir ki; Kur’an’da geçen birçok ayetteki şükür belirtisi, müminlerin titizlikler korumaları gerektiği ve bunu Allah’ın yolunda yaşadıkları tüm benlikleri ile yapmaları gerekmektedir. Buna örnek olarak Zümer Sûresinde geçen 66’cı ayette “Hayır, artık (yalnızca) Allah’a kulluk et ve şükredenlerden ol.” diye geçmektedir. Günümüz yaşantısında şükre ve şükür etmeye birçok olumlu örnekler görebildiğimiz gibi, aynı zaman’da birçok mal ve mülk sahibinin halen dünyevi hayallere dalan ve nimetin Allah tarafından geldiğini unutan ve hatta daha şükür dahi etmeden sürekli gözü aç olup daha fazlasını isteyenlerde gözlerimiz önünde yer almakta.
HANGİ HALLERDE ŞÜKREDİLİR-ŞÜKÜR EDİLMELİDİR?
- Bir taş, bitki veya havyan olarak Allah bizi dünya’da var edebilirdi, fakat yaradılışın en kutsalı olan insan olarak bizleri yaratmıştır, bunun için ne denli şükürler dahi etsek azdır.
- Bir Müslüman aile’den olduğumuz ve Müslümanlık üzerine yetiştirildiğimiz için ne kadar şükretsek azdır.
- Yaratılan her kul Rabbimizin dünya’daki bir güzelliğidir, bir kolu engelli olan veya bacağında engel sorunu olan bir insan bile bugün görebildiği veya herhangi bir nesneyi tutabildiği için Rabbimize şükretmekte, bizler ruhen ve fiziksel olarak sağlıklı olduğumuz için ne kadar şükretsek azdır.
- Son olarak iyi veya kötü, olumlu ya da olumsuz ve hatta yoksul veya zengin olabiliriz. Yüce Rabbimizin karar kıldığı her durum ve her an için ne kadar şükretsek azdır.
Bir önceki yazımız olan İslamda Evlilik ve Aile Hayatı başlıklı makalemizde islamda aile hayatı, islamda evlilik ve islamda evlilik nedir hakkında bilgiler verilmektedir.