MELEKLER
Melek deyince aklımıza şüphesiz ki güzel varlıklar gelmektedir. Bazı kişiler ise meleklerin kanatlı olduğunu düşünür. Peki melekler gerçekten kanatlı varlıklar mı, nurdan mı yaratılmış, ayetlerde meleklerden nasıl bahsedilmiş? Bu soruların cevabını merak edenler için ayetlere göz atalım..
Bakara Süresinden meleklerden bahsedilmektedir. Ve Allah’a secde etmeleri gerektiği için emir verilmiştir. Meleklerden olan şeytan kibirlenmiştir. Melekler işte bu şekilde bakara süresinde yer almaktadır. Bakara süresinden hariç daha bir çok ayette meleklerle ilgili ayetler vardır.. Nisa süresinde meleklerin Allah’ın ilmine şahit olduklarından bahsetmektedir. Başka bir ayette ise meleklerin Allah’a secde ettiğini ve onları balçıktan yarattığı anlatılmaktadır. Görüldüğü gibi melekler kuranda ki bir çok ayette anlatılmış ve söz konusu olmuştur.
Melekler Nasıl Varlıklardır?
Hemen hemen herkes meleklerle ilgili bir çok şey bilmektedir. Ancak kimi bilgi doğru kimisi yanlıştır. Meleklerin nasıl olduğu konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler altta yer alan yazıyı okuyabilir.
Melekler nurdan yaratılmış güzel varlıklardır. İnsanlarda olduğu gibi yeme, içme, uyuma, yorulma gibi şeyler meleklerde söz konusu değildir. Onlar insanlardan farklı varlıklardır. Sadece Allah’a ibadet etmek, secde etmek, hayır işlemek için yaratılmışlardır. Kısa zamanda her yere gidebilen melekler (ışık hızıyla hareket edeler) gece gündüz Allah’ı zikrederler. Canlılar aleminde olan dişilik-erkeklik meleklerde söz konusu değildir..
Dört Büyük Melek ve Görevleri
*Cebrail Aleyhisselam: Allah’ın vahiy meleğidir cebrail. Peygamberler ve Allah arasında gidip gelir. Önemli ve büyük meleklerden biridir.
*İsrafil Aleyhisselam: Kıyametin kopacağı zaman tekrar dirilişi sağlamak için sur’a üfleyecek olan melektir.
*Mîkail Aleyhisselam:Yağmurun yağması, karın yağması, rüzgarın esmesi ve daha bir çok meteoroloji olaylar Mikail meleğin görevleri arasında yer alıyor..
*Azrail Aleyhisselam: Ölüm meleği olarak bilinene azrail herkes tarafında bilinmektedir. Bir çok kişi azrailden korktuğunu dile getirir. Ölüm meleği olduğu için ürkütücü kabul edilir ancak unutmamak gerekir ki azrail de Allah’ın yarattığı bir melektir. Sadece görevini yerine getirmektedir.
*Diğer melekler: Allah’ın yaratmış olduğu bu nurani varlıkların sayısı dört değildir. Bir çok melek bulunmaktadır. Bunlardan bazıları salih amel işlemek için insanlara ilham olan melekler, cehennem görevlisi melekler, cennette görevli olan melekler, salih amel işleyen insanların ölümünden sonra cenazesine dahil olan melekler, Cuma namazı için camiye giden kişileri deftere kaydeden melekler, sema kapılarında görevli olan melekler ve daha bir çok sayısız melek farklı alanlarda görevlendirilmiştir..
Kibri sayesinde cennetten kovulan şeytan da bir melek idi. Ancak kibri yüzünden meleklikten çıktı…
Bir önceki yazımız olan KADERE İMAN başlıklı makalemizde dinimizde önemi nedir, KADERE İMAN ve kadere iman nedir hakkında bilgiler verilmektedir.