GECE NAMAZI NASIL KILINMALIDIR?
Gece namazı ve teheccüd namazı Resulü Ekrem Sallallahu Aleyhi Vesellem efendimize vacip yani farz onun ümmeti için sünnet-i müekkededir. Efendimiz gece namazına devam etmenizi çünkü gece ibadetinin Allah’a yakınlığı artırarak günahlara kefaret olduğunu bildirmiş ve insan bedenini birçok hastalıktan koruduğuna işaret etmiştir. Nefsimizin de temizlenmesini sağlayan gece namazı biz müminlere bildirilmiştir. Ayrıca Efendimiz bu namazı kılan kişinin Rabbe en yakın mertebe olan makam-ı Mahmud mertebesine erişilebileceğini de müjdelemiştir. Peki, gece namazı nasıl kılınmalıdır?
Öncelikle bu namazı kılmak için yatsı namazından sonra uzun bir vakit geçtikten sonra veya bir miktar uyuyup uyandıktan sonra kılınacak olan namazdır. Bir miktar uyuduktan sonra kılınan namazın adı Teheccüd namazı olurken, yatsıdan sonra kılınan namaza gece namazı denir. Teheccüd namazı kılınırken ‘Niyet ettim Allah rızası için Teheccüd namazı kılmaya’ şeklinde niyet edilir ve iki rekâtta bir selam vermek namazın daha faziletli olmasını sağlar. İki rekât ile 10 rekât arasında kılınabilir. Teheccüd namazı daha uzun da kılınabilir ancak böyle bir durumda yine daha faziletli olan iki rekâtta bir selam vermek olmasına rağmen 4 rekâtta bir selam da verilebilir. Namaz niyetle başlar ve peşinden ‘Sübhaneke’ okunur. Namaz iki rekâtlık sünnet namazı şeklinde kılınır. İki rekât kılınır selam verildikten sonra konuşma yeme içme veya diğer namazı bozacak eylemlerde bulunmamışsa niyet gerekmeksizin tekrar tekbir alınır ve ‘Sübhaneke’ okunarak namaz tamamlanır. Daha sonra ikinci rekât sonlandırılırken tahiyyattan sonra ‘Salli Barik’ ve ‘Allahümme Salli’ okunur ve bu şekilde sonlandırılır.
Gece namazı nasıl kılınmalıdır? Sorusunu cevapladıktan sonra bize ne kazandıracağını tekrar etmek istiyorum. Efendimiz bu namazı kılan kişi dünyanın tamamından daha fazla sevaba girmiştir buyurmuştur. Kâinatın efendisine vacip kılınan bu namaz müminlere ağır geleceğinden sünnet tutulmuştur ancak iyi bir mümin gece namazını ihmal etmemelidir.
Bir önceki yazımız olan DİNİMİZDE NAMAZIN DEĞERİ başlıklı makalemizde DİNİMİZDE NAMAZIN DEĞERİ hakkında bilgiler verilmektedir.