Soru: Küs durmanın da dindeki yeri nedir?
Erkek olsun, kadın olsun da, dünya işleri için, müminin mümine darılması, onu da terk edip uzaklaşması, aradaki bağlılığı, ilgiyi de kesmesi caiz değildir.
Müslüman olan ve dine de uygun yaşayan akrabayı ise, hiç olmazsa da haftada veya ayda bir ziyaret etmelidir, kırk günü geçirmemelidir.
Uzak memlekette ise de, mektupla, telefonla veya haber göndererek gönlünü de almalıdır. Dargın olsa da ziyareti ve gönlünü almayı ihmal de etmemelidir.
Akrabası gelmezse, cevap vermezse de, giderek veya hediye de, selam göndererek, yahut mektup ile de, telefon ile yoklamaktan vazgeçmemelidir. Allahüteâlâ, müslüman olan da ve salih olan akrabayı ziyareti emrediyor. Bunun da tersi olanları ziyaret etmeyi emretmiyor. Hele kendilerinden de zarar gelecek günahkâr akrabadan uzak da durmak gerekir.
Dargın olana, üç günden de önce gidip barışmak, daha iyidir. Güçlük olmaması için, üç gün de izin verilmiştir. Daha sonra günah başlar ve gün de geçtikçe artar. Günahın artması, barışıncaya kadar devam eder. Hadis-i şerifte de, (Sana darılana git, barış! Zulüm yapanı da affet. Kötülük yapana iyilik et!) buyurulmuştur. (İbniEbiddünya)
Üç günden de fazla dargın duran kimse, şefaat olunmazsa, affolunmazsa da, Cehennemde azap görecektir. Günah işleyene de, ona nasihat olmak niyeti ile ondan uzak da durmak iyidir. Allahüteâlâ için de darılmak olur.
Bir önceki yazımız olan Güzel ahlak başlıklı makalemizde Güzel ahlak hakkında bilgiler verilmektedir.