Muta nikâhı çok eski İslamiyet dönemlerinde uygulanan bir nikâh şeklidir. Muta nikâhı erkek ve kadının belli bir süre ve belli bir ücret karşılığında yaptığı çıkar karşılıklı anlaşmalı bir evlilik çeşididir. Sözlük anlamında ”Mut” kendisinden fayda anlamına ”Muta” da faydalanılan anlamına gelir. İslamiyet’in doğduğu ilk dönemlerde Muta nikâhı mubahtı ve uygulanırdı, dinen bir sakıncası yoktu fakat daha sonra yanlış kullanıldığı için haram kılınıp yürürlükten kaldırılmıştır. Örneğin İslamiyet’in ilk dönemlerinde bir erkek ticaret, seyahat yâda savaş gibi sebeplerden başka bir şehre gittiği zaman kimseyi tanımadığı ve çevresi olmadığı için bir bayan ile Muta nikâhı kıyabilirdi. Bu erkeği hem zinadan hem haramdan hem de tehlikelerden korurdu. Erkek cinsel ihtiyaçların karşılar Muta nikâhı kıydığı kadın onun düzenini ve malını korur erkeğin hizmetini görürdü erkek de karşılığında kadına ücret öderdi. Fakat daha sonra yanlış ve haram içeren durumlarda kullanıldığı için haram kılınmış ve yasaklanmıştır. Muta nikâhında belirli asgari veya azami süre yoktur taraflar bunu kendileri belirler. Muta nikâhı ile evlenen kadın nikâh süresi ne kadar sürerse sürsün miras hakkı talep edemez ayrıca Muta nikâhında şahide gerek yoktur kişi Allah’ı şahit göstererek hemen Muta nikâhı yapabilir. Bu durum pek sık görülmese de Muta nikâhı ile evlenilen kadınla gerekli İslami şartlar yerine getirilirse normal nikâh da kıyılabilir ve sürekli eş olarak alınabilirdi.
Muta nikâhı Şii mezhebi tarafından günümüzde hala kullanılır ve kabul görür. Sünniler tarafından kesinlikle yasak ve haram kılınmıştır. Günümüzde bazı İslam ülkelerinde çok kısa cinsel ilişkilerde Muta nikâhı yapılır. Bu konuda o ülkelerde izin verilir. Fakat bu durum zinayı ve kadın ticaretini meşrulaştırdığı için sakıncalıdır. Muta nikâhı günümüzde para karşılığı cinsel birliktelik kurulmadan önce yapılır cinsel birliktelik bittikten sonra hemen bozulur lakin buda zinaya girer. Muta nikâhı Sünni mezhebinin tümünde zina olarak kabul görür ve kesin haramdır. Hz. Muhammed (S.A.V) İslam’ın ilk dönemlerinde zorunlu sebeplerden kaynaklı muta nikâhına kısa bir dönem izin verdi fakat daha sonra vuku bulan olaylar sebebiyle vahiylere dayandırarak yasaklamıştır.
Bir önceki yazımız olan Dünya Üzerinde Bulunan 3 Büyük Din başlıklı makalemizde din ve dinler hakkında bilgiler verilmektedir.