Namaz

Namaz İslam’ın beş şartı olmakla beraber Peygamber efendimiz ( sav )’ in dinin direği olarak bahsettiği ibadettir. İnsanın Rabbi ile arasındaki doğrudan bir bağdır. Arapçası salahtır. Gün içinde sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı olmak üzere beş defa kılınır. Peygamber efendimizin Rabbimiz ile bir perde arkasından görüştüğü miraç gecesinde farz kılınmıştır. Namazın ilk seferinde 500 rekat olduğu sonradan efendimiz ( sav )ın başka peygamberlerden tavsiye alır gibi Allah (cc) ile görüşerek bunu 5 rekata kadar indirmesi tamamen israiliyat tır sonradan uydurulmuştur. Bu tür hikayelere inanılmamalıdır.
Namaz insanla rabbi arasında bir bağ olduğu gibi, kulun Allahı ile randevusu olarak görülebilir. Kulun Allah ile konuşmasıdır. Günde beş defa olmak üzere yapılan bu görüşme kesinlikle geç vakite bırakılmamalı ve kaçırılmamalıdır.
Vakit namazlarının rekat sayıları; Sabah namazının 2 rekat sünneti ve 2 rekat farzı vardır. Öğlen namazının 4 rekat ilk sünneti 4 rekat farz namazı ve 2 rekat son sünneti vardır. İkindi namazının 4 rekat sünneti ve 4 rekat farzı vardır ki bu vakit namazına peygamber efendimiz özellikle dikkat edilmesini istemiştir çünkü ikindi vakti işlerin en yoğun olduğu zamana denk gelmektedir. Akşam namazının önce 3 rekat farzı kılınır ve sonra 2 rekatlık son sünneti vardır. Yatsı namazı 4 rekat ilk sünnet 4 rekat farz 2 rekat son sünneti vardır ve sonra da bunlara bitişik olarak 3 rekatlık Vitir Vacip namazı kılınır.
Farz namazlarının dışında peygamber efendimizin kıldığı namazlarda vardır. Bunlar teheccüd kuşluk namazı mescid namazı gibi namazlardır.
Vacip namazlar: Bayram namazı, vitir vacip namazı.
Farz namazlar: Sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı, yatsı namazı, Cuma namazı. Cenaze namazı da Farz namazlardan sayılır ama Farz-ı Kifayedir. Yani bir müslümanın bir kişinin cenaze namazını kılması diğer Müslümanların üstünden bu sorumluluğu kaldırır.
Sünnet namazlar: Sünnet namazlar vakit namazlardan önce ya da sonra kılınır.
Nafile namazlar: Teheccüd, Duha, İşrak, Tahiyyatül Mescid, Evvabin, Teravih gibi namazlardır.
Peygamber efendimizin ‘’Namaz dinin direğidir’’ hadisine dayanarak direksiz kolonsuz bir binanın ayakta durması gibi namazsız bir imanında ayakta durması çok zordur. Kesinlikle vaktinden geçe bırakılmamalı ve kazaya bırakılmamalıdır.
Namazın kılınışı konusunda Kuranı Kerimde net bir bilgi verilmemiştir. Sahabeler namazın kılınışını Hz. Muhammed den öğrenmiştir. Kuranı Kerimde kesin bir bilgi verilmemesi mezhepler arasında bazı farklı görüşlere yol açmıştır.
Namazın altısı içinden ve altısı dışından olmak üzere 12 farzı vardır.
Dışındaki farzlar ; Hadesten taharet (Abdestli olmak). Necasetten Taharet ( Namazın kılınıcağı yerin ve kılanın üstündeki elbisesinin temiz olmasıdır). Setri Avret ( Avret yerini örtmektir). İstikbali kıble ( Namaz kılarken kıbleye dönmektir ). Vakit (Vaktinde kılmaktır). Niyet ( Kalp ile niyet etmektir ).
İçindeki farzlar; İftitah tekbiri (Namaza başlarken Allahuekber demektir). Kıyam ( Namazda ayakta durmaktır. Hasta olanlar oturarak kılabilirler ) . Kıraat ( Namaz içinde Kurandan sureler ya da ayetler okumaktır ). Rüku (Ayakta okuma bittikten sonra eğilerek elleri dize koymaktır). Secde (Rükudan sonra yere kapanmaktır. Kadei ahire (Son oturuşta tahiyyatı okuyacak kadar beklemektir).
Mezheplere göre farklılık gösteren durumlar vardır. Örneğin Hanefiler ve Şafiiler namaz kılarken kollarını birbirlerinden farklı şekilde bağlarlar. Fakat Hanbeli mezhebi namaz kılarken kollarını bağlamazlar. Bunun nedeni peygamberimizin iki türlü de namaz kılmış olmasıdır.
İftitah tekbiri getirirken elleri kulağa değdirmek sünnettir. Farz olan sadece tekbir getirmektir. Bazı mezhepler elleri kulağına deydirirken bazıları sadece tekbir getirir.

Bir önceki yazımız olan Dünya Hayatı Geçiciliği başlıklı makalemizde Dünya Hayatı Geçiciliği hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.