Namaz kılmadan önce niyet etmek, namazın şartları arasında yer almaktadır. Namaz kılmadan önce kişinin kendi kalbinden de niyet etmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle ağızla yapılan değil de, kalben yapılan niyet, her zaman için asıl olan niyettir. Ancak kişinin namazlarda niyet etmesi konusunda ağzından da niyet ettiğini belirten kelimeler çıkmalıdır. Öte yandan niyet etmeden önce kişi, hangi namazı kılacaksa, o namaza niyet etmelidir. Niyet eden kişi, namazı Allah rızası için kıldığını ve niyeti de Allah rızası için ettiğini unutmaması gerekmektedir. Namaz kılmadan önce edilen niyette şuurlu bir şekilde niyet edilip, namaz kılmak için herhangi bir çıkar ya da farklı bir amaç gütmemelidir.
Niyet Ederken Hangi Vakit Olduğu Belirtilmeli
Namaz kılmadan önce, hangi namaz vaktini kıldığınıza dair niyet etmeniz gerekmektedir. Örnek olarak; “Niyet ettim bugünkü sabah namazını kılmaya” şeklinde bir niyet etmek gerekmektedir. Bununla birlikte kılınan namaz cemaatleyse, bu seferde niyetin sonuna” uydum imama” kelimelerin eklenmesi daha iyi olacaktır. Öte yandan vakit içerisinde ki farzında niyette geçmesi önemlidir. Niyet ederken rekatların sayısına ya da namazın ince ayrıntılarına inmeye gerek yoktur. Bununla birlikte bir de nafile namazları vardır ve nafile namazlarında ise sadece namaza niyet etmek yeterli olacaktır. Namaz niyetleri arapça olarak da yapılabilir ancak, Türkçe olarak yapılan namaz niyetlerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Niyet Ederken İmamın Hangi Namazı Kıldırdığını Bilmemek
Zaman zaman çeşitli sebeplerden ötürü namaza geç kalabilmek olası bir durumdur. Bu konuda teravih namazından örnek verecek olursak; kişi namaza sonradan yetişti ve imamın farzı mı yoksa teravihi mi kıldırdığından haberi yok. Bu durumda kişinin niyet ederken farz olarak niyet etmesi gerekmektedir. İmam o sırada farzı kıldırıyorsa, kişinin namazı da kabul olmaktadır. Ancak imam o sırada teravih kıldırıyorsa, kişinin namazı nafile olarak sayılmaktadır. Bununla birlikte bilindiği üzere yatsı namazından önce teravih namazının kılınmamasından ötürü, bu namaz teravih yerine geçme. Öte yandan bir kimse namaza başlamadan önce nafileye niyet eder ve sonrasında ise farza niyet ederse, farz için yapılan namaz geçerli olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Namazın Farzları başlıklı makalemizde namaz, namaz farzı ve namaz farzları hakkında bilgiler verilmektedir.