İslam dini çerçevesinde nasıl ki anne ve babanın çocukları üzerinde hakkı var ise, bu durum aynı zaman’da çocuklarında anne ve baba üzerinde kısmi hakları bulunmaktadır. Bu konu çoğu kez anne ve babanın çocuğu üzerindeki haklarının üzerinde durup kendilerine maddi veya manevi her türlü destek ile durulmakta olup, fakat çocuğun anne ve baba üzerindeki bulunan hakları genel olarak göz ardı edilmekte olunan bir konu. Konumuzun devamında bu duruma net bir açıklık getirip sizleri bilgilendireceğiz.
İSLAM’DA EVLAT HAKKI (Ebeveynlerin, Çocukları Üzerindeki Sorumlulukları)
Kainatta hiçbir varlığın sonsuz/ebedi bir kalma durumu söz konusu olmadığı gibi, insanoğlunu da bu dünyada ebedi olarak kalmayacağı ve zamanı gelince ahir dünyaya göçeceği şüphesiz. Fakat insanoğlunun fıtratı içerisinde bu dünyada ebedi olarak yaşama arzusu vardır. Bu duygunun asıl kaynağı dünyada bir insanın kendi çocuklarının var olması ve neslinden gelen çocuklarının vesilesi ile oluşmakta olan bir duygu olmaktadır. İnsanoğlu çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık derken zamanı geldiğinde bu dünyayı terk edip ahir dünyaya doğru gitmekte ve dünya yeryüzünde kalan çocuk veya torunlarının ölen kişinin dünyadaki neslini devam ettirmesiyle duygunun yeşermesi daha da netlik kazanmaktadır. Bu nedenledir ki; dünyada kalan çocuklarının akıbeti ve geleceklerinin daha iyi olabilmesi adına çocuklara ve torunlarına önem vererek üzerlerindeki sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Allah, ebeveynlere bağışladığı evlatlarına bir emanet gözüyle bakılmasını ve buna dayalı olarak anne ve babanın çocukları üzerindeki haklarını en azami ölçüde mutlak suret ile yerine getirmelerini emretmiştir. Kıyamet gününde anne ve babaların sorguya çekildiği esnada bir önemli konuda çocukları üzerindeki sorumluluklarının yerine getirilip getirilmemesi üzerine olmaktadır. Yüce Yaradan; “Ey iman edenler! Kendinizi ve çocuk çocuğunuzu yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyunuz.”(Tahrim, 66/6) diye buyurmuştur. Bu kapsamda “ateşten koruma” sözünün alimler tarafından açıklanması ise şu şekilde; “Ebeveynler, çocuklarını genel ahlak ve din üzerindeki eğitimlerini mutlak suret ile verilmesini söylemiştir.” Yani ebeveynler, çocuklarına İslam dini terbiyesini vermekle mükelleftir. Çocuklarının hem dünyada hem de ahirette mutlu bir konumda olmaları için gerekli duyulan bir sorumluluk olduğunu dile getirmişlerdir.
Bir önceki yazımız olan Bakara Suresinin Fazileti başlıklı makalemizde Bakara Suresi, bakara suresinin anlamı ve bakara suresinin fazileti hakkında bilgiler verilmektedir.