Araf, Araf Nedir? Ne Demektir?
Araf ilk anlam olarak da karşımıza orta yer, orta menzil olarak çıkmaktadır. Temel olarak da bakıldığında bu kelime orta noktayı işaret etmektedir. Araf Arapça kökenli debir kelime olup ‘urf’ kelimesinin çoğulu olarak da bilinmektedir. Urf kelimesi de kum tepesi anlamını taşımakla birlikte ‘araf’ kelimesi yüksek bir
yer, yüksek bir mekan de anlamında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra A’raf suresinin de adı olmakla da birlikte tefsir anlamı Cennet ile Cehennem arasında kurulu olan bir sur olarak da karşımıza çıkmaktadır. Burası Kuran-ı kerimde tasvir edildiği ve kuranın da tefsiri sonucunda verilen bilgilere göre de tahayyül edilmektedir. Tefsirlere göre burası da günahları ve sevapları eşit olan kimselerin de bekletildiği yer olarak da bilinmektedir.
Sözlük anlamı da orta yer olan A’raf kelimesinin Kur-an’ı kerimde geçen anlamı da aslında sözlük anlamına da oldukça yakındır. Genellikle Cennet ile Cehennem’in tam ortası da olarak kabul edildiği için gene sözlük anlamı da olan ‘orta yer’ kelimesini karşıladığı düşünülmektedir.
İnsanların kafasında da geçmişten beridir cennet ve cehennem ile ilgili pek çok soru da vardır. Bu sorulardan biri ise cennet ile cehennem da arasında bir yer olup olmadığıdır. Bu konuda pek çok dadüşünür ve alim bir çok söz sarf etmiş olsa de bu konu Kur’an-ı Kerim’de A’raf suresi de ile açıklanmıştır. Bu nedenle bu konu ile ilgili bilgiler de için genellikle Kur’an-ı Kerim’den yola da çıkılmıştır ve A’raf suresindeki bilgilerin ışığı ile insanlar daburayı tahayyül etmektedir.
Bir önceki yazımız olan Namaz kılmanın hükmü nedir; namaz kılmayan kâfir olur mu? başlıklı makalemizde namaz hakkında bilgiler verilmektedir.